26 Şubat 2010 Cuma

Ölümcül Kimlikler ve Yol


 Amin Maalouf'un Ölümcül Kimlikler'ini bitirdim. Bu sefer roman değil bir deneme. Kendi kimliğiyle başlayıp, dil, din, ırk, küreselleşme ve benzeri konularda fikirlerini yansıtmış. Beğendim,  kendi kimliğindeki çeşitliliğin de etkisiyle size farklı bakış açıları sunuyor .  Kitabın içinden bir alıntı:

" Tarih öncesine düşen birinci merhalede iletişim son derece yavaştı, ama bilginin gelişimi daha da yavaş ilerliyordu, öyle ki başka yenilik araya girinceye kadar her yenilik bütün dünyaya yayılacak kadar zaman buluyordu; bu yüzden insan toplulukları hissedilebilir biçimde aynı evrim düzeyindeydiler ve sayılamayacak kadar ortak özellik vardı.
İkinci merhalede bilginin gelişimi yayılmasından daha çabuk oldu, öyle ki insan toplulukları her alanda gitgide farklılaşmaya başladılar. Tarih adını verdiğimiz bu merhale binlerce yıl sürdü.
Sonra, çok yakın tarihlerde yeni bir dönem başladı, bilginin kuşkusuz gitgide daha hızlı ilerlediği ama bilginin yayılmasının daha da hızlı gittiği bizim dönemimiz, öyle ki insan toplulukları kendilerini gitgide daha az farklılaşmış bulacaklar"

Bir de daha önceden okuduğum bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Ayça Kirişçioğlu'nun Yol adlı kitabı. Bu kitabı okumanızı öneririm. Hepimizin hayalidir dünyayı gezmek. İşte bu kitap Yol adlı tekneleriyle dünyayı gezen  bir çiftin kitabı. Son derece samimi bir dili var. Bir süre sonra arkadaşınızın gezi notlarını okuyormuş gibi hissediyorsunuz.

Evlenmeleriyle başlıyor. Tekneyle dünyayı gezmeye karar veriyorlar. Sonra eşi Levent işi bırakıyor ve kaptanlık yapmaya başlıyor. Bu arada Ayça çalışmaya devam ediyor. Tekneleri "yol"u alıyorlar. Hazırlıklar derken yolculuk başlıyor. Kitap boyunca siz de onlarla yolculuk ediyormuş gibi oluyorsunuz :)  Blog okumaya alışık bizler için ideal. Bir limandan diğer limana hızlıca ve keyifle okuyorsunuz. Ve hayalleri gerçekleştirmenin aslında sanıldığı kadar zor olmadığını ya da bazılarımız hayal deyip bırakırken bazılarının bunları nasıl gerçek yaptığını görüyorsunuz... 

Rast gelirseniz kaçırmayın :)

Hiç yorum yok: